Friday, June 20, 2014

Nr 498: Mitt Namn Är Shaft

Originaltitel: Shaft (1971) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på TCM/TiVO hos Jimmy på Regementsgatan 36 A i Östersund.

Roberts betyg: 2+

Kommentar: Blaxploitation - ett teleskopord sammansatt av black och exploitation. Svarta skådespelare och filmarbetare i lågbudgetproduktioner. Shaft (Richard Roundtree) är en privatdeckare i Harlem som får i uppdrag att hämta hem en kidnappad maffiadotter. Till en början känner han sig "som en maskin" och ligger naken på soffan när flickvännen kommer hem. De verkar lösa det tillsammans, men sen behöver han jobba vidare. Nästa gång han behöver lite sweet lovin´ sker det i en duschkabin tillsammans med en kaukasisk kvinna; en scen som säkert retade och retar upp dem som inte gillar svartvitt.
Shaft kan gatusnacket, han vet hur man håller käft och han vet hur man jiddrar och fintar bort. Shaft är inte rädd för lite handgemäng eller för att dra fram puffran. Shaft förhandlar och söker, letar och finner. Det är lite Snuten I Hollywood, en snubbe som går sin egen väg, drar vitsar som han garvar högljutt åt själv och skjuter på lite allt möjligt. Vissa skådespelarinsatser är ju så dåliga att klockan stannar, det samma gäller tempot i klippningen vid några tillfällen. Det känns lite som en demo, på den tiden då en demo var inspelad med knappa resurser och utan någon som helst produktion; rakt in i bergsprängaren, play rec baby!

Jimmys betyg: 3+

Kommentar: En Oscar för bästa musik. Isaac Hayes funkiga ledmotiv är en klassisk inledning till denna blaxploitation: "He's a black private dick who's a sex machine with all the chicks". Det blir inte tydligare än så. Shaft (Richard Roundtree) är den hårdnackade privatdeckaren som inte tar skit från någon. Av misstag slänger han ut en gangster genom fönstret och tvingas samarbeta med polisen samtidigt som han anlitas av en knarkkung för att befria hans kidnappade dotter. Invecklat och inte alldeles lätt att hänga med i handlingen. Intrigen verkar dock bara vara en ursäkt för att visa upp karaktären. Shaft är en slags svart superhjälte som skriver sina egna regler, en glidare som kan snacka med alla, en sexig motherfucker som hanterar alla situationer, från den homosexuelle bartenderns nyp i rumpan till duschromantik. Mitt Namn Är Shaft är en kul och kultig lågbudgetproduktion som utmanar Hollywoods vita PK:het. Streetsmart och polokrage. Can you dig it?

No comments: