Wednesday, May 28, 2014

Nr 493: Mannen Med Oxpiskan

Originaltitel: High Plains Drifter (1973) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på DVD hos Jimmy på Regementsgatan 36 A i Östersund.


Roberts betyg: 2+

Kommentar: En ovanlig western tycker jag. En främling (Clint Eastwood) rider in i ministaden Lago, vackert belägen vid en sjö, nästan lite fjällstugekänsla. Han är tyst som en skorsten och får allas blickar på sig. I baren är det en bärs och en helflaska whiskey som gäller. Över gatan huserar barberaren där han ber om en rakning och ett varmt bad. Tre gruffgubbar kommer in och börjar mucka. Främlingen skjuter ihjäl dem. Ute på gatan igen stöter han ihop med en kvinna som förolämpar honom varpå han drar in henne i ett stall och våldtar henne. Först gör hon motstånd, men efter en liten stund inser hon att hon egentligen vill och då blir det andra sorters stön. Ett nej är ju som bekant inte alltid ett nej. Främlingen sover och drömmer och vi får reda på att den tidigare sheriffen i Lago piskats ihjäl på öppen gata utan att någon ingrep. Fegt, kan tyckas. Karma police på väg in för att rätta till saldot? Främlingen vinner Lagoinvånarnas förtroende och utser minst sagt kortväxte Mordecai (Billy Curtis - som vi utan att veta om det då såg i Trollkarlen Från Oz) till både sheriff och borgmästare. Främlingen får även ett all inclusiveerbjudande från befolkningen, i utbyte mot att han skyddar dem mot tregangsterhotet som väntar i och med ett fängelsesläpp. 700 liter rödfärg och några skytteträningspass senare är konfrontationen ett faktum. Team Lagos drabbas dock av stora skälvan och får kramp i avtryckarfingrarna. Främlingen får ta stora klivet in och piskar ihjäl den förste, hänger den andre och skjuter ihjäl den tredje, allt medan staden brinner ner i bakgrunden. På slutet rider främlingen förbi Mordecai som håller på att rista in förre sheriffens namn i en gravsten, så att denne kan få vila i frid. Mordecai frågar främlingen vad han heter, och får svaret att "det vet du redan". Kamera ner på gravstenen och inskriptionen: "Marshal Jim Duncan. Rest in Peace".
Mannen med oxpiskan kommer stanna i mitt minne som filmen med två bisarra släpochslängvåldtäkter, 700 liter rödfärg, Clintan går från Dirty Harry till Dynamit Harry, några riktigt snygga bildkompositioner och känslan av gengångeri.

Jimmys betyg: 2+

Kommentar: Det börjar spännande när den namnlöse främlingen kommer nedridande från bergen, från öknen och in i staden Lago. Från höger. Alltid från höger. Sen dröjer det egentligen till den sista halvtimmen innan filmen lyckas bita sig fast. Fram till dess är den mest bara konstig. Clint Eastwoods spökwestern är ändå en modig film som har spaghettifilmens speciella anslag men är ganska okonventionell i berättelsen. Jag gillar tanken och den bisarra fest som Clintan bjuder på när han gör en dvärg till sheriff, målar en hel stad röd och döper om den till Hell för att sedan bränna ner hela skiten. Skruvat och konstigt men ändå lite uppfriskande på nåt sätt.

No comments: