Monday, March 25, 2013

Nr 405: Dead Man

Originaltitel: Dead Man (1995) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på DVD hos Fredrik på Brunnsgränd 3 i Östersund.


Roberts betyg: 4-

Kommentar: Jim Jarmush igen, men det var länge sen sist. Stranger Than Paradise och Down By Law tidigare, har vi sett nån mer? Johnny Depp är den reinkarnerade och pånyttdöende William Blake som får vara med om både det ena och det andra bland indianer och cowboys. En acidwestern. En psykedelisk western. Svartvitt och skruvat med syner och drömmar. Fear and loathing in Ohio in slow motion. Känns bröderna Coen, känns Blodets Meridian av McCarthy. Fumliga gevär och långsamma pickadoller. Ledsagaren Nobody som en tidig Chief från Gökboet, innan han hamnade där. Och så musiken. Neil Young, som på allvar verkar ha stått ensam i en studio och improviserat  elgitarr till filmen - något jag sa att det lät som när vi såg filmen. Men jag tycker det oftare är malplacerade gitarrångor än spotongnissel. Men när det sitter sitter det sitter det. Började läsa lite William Blake såklart efter filmen och minsann var det inte han som skrev dikten som anspelar på bibeln och så vidare och så vidare och till slut filmen Triumfens Ögonblick men den engelska titeln Chariots Of Fire. En film att se om och om och om.

Jimmys betyg: 4-

Kommentar: Tredje och sista Jarmush-filmen i boken. Det är en meditativ och kontemplerande resa han tar oss med på när vi får följa hur en skadeskjuten och dödsdömd revisor, William Blake (Johnny Depp), tvingas in i vilda västerns laglöshet. Men tempot är lågt och långsamt och det är ingen Techinicolor som färglägger äventyret. Istället är det Robby Müllers svartvita foto och Neil Youngs dead strings som ackompanjerar Blake genom ödemarken när han möter den ena bisarra karaktären efter den andra, bland annat Iggy Pop i klänning. Dead Man är en postmodern western med massor av kulturell kuriosa. Förutom referenserna till 1700-talspoeten Wiiliam Blake så heter en av sherifferna som jagar Blake Lee Hazelwood efter countrysångaren med samma namn och den snacksalige indianen som hjälper Blake heter Nobody, "My name is nobody", vilket är en referens till en italiensk westernfilm med samma namn. Kul Jarmush, kul.

1 comment:

Anonymous said...

Two big manufacturers of sulk care for products are pulling a variety of well-received brands from the exchange because they may contain traces of poultry antibiotics that are not approved in the U.S.

http://promowanefirmy.pl/katalog/pokaz/7877
http://www.promowanefirmy.pl/category/fotografia/cat/245
http://www.centrum-firm.com/katalog/szukaj/cat/78/strona/15
http://www.biznesdlafirm.com/katalog/pokaz/3749
http://www.promowanefirmy.pl/katalog/pokaz/2781

http://centrum-firm.com/katalog/prywatny-gabinet-lekarsko-urologiczny-wiesaw-dobrucki
http://promowanefirmy.pl/katalog/pokaz/3872
http://centrum-firm.com/katalog/pokaz/2417
http://centrum-firm.com/katalog/pokaz/4189
http://www.centrum-firm.com/katalog/pokaz/2711